Hopp til hovedinnhold

Gjennom årene har vi fått oppleve mye innen teater, opera, ballett, musikal og spel. Vi har vært mange steder og ved mange scener både innendørs og utendørs. Her er så mange opplevelser at noen har nok ramlet ut.

I denne presentasjonen vil vi gå kronologisk fram, men på grunn av den store mengde, må vi dele det opp i noen mindre enheter. Men det er bare å bla eller følge menyene. Det går også an å bruke søkeknappen.

Denne første delen dekker perioden 2005 – 2009

Spelet om Heilag Olav 2005

Stiklestad 2005

Dette har vært en gjenganger mange år. Finn hadde sin debut på Stiklestad (som publikum) i 2005, men Anne ha sett "Alle spels mor" siden 1957. Selv om spelet og musikken stort sett har vært den samme, har de forskjellige regisører og koreografer satt sine preg på de forskjellige versjonene.

Versjonen i 2005 var regissert av Arnulf Haga og det var Hallvard Holmen som var Kongen. Eir Inderhaug spilte Gudrun som hun hadde gjort allerede i mange år. Erik Hivju spilte Gamal-Jostein.

Vil du se et udrag, finner du Solleiken her.

Olav Engelbrektson 2005

En av gjengangerne vi har fått med oss mange ganger er operaen Olav Engelbrektson av Edvard Hoem og Henning Sommero. Operaen handler om erkebiskop Olav Engelbrektsons siste døgn i Norge før han måtte flykte fra den danske kongen som ville innføre reformasjonen også i Norge. Sentrale personer er i tillegg til erkebiskopen Fru Inger til Austrått, hennes datter Lucie, adelmannen Nils Lykke og Kristoffer Rustung.

Særlig rollen som Lucie har vært framhevet av mange og det er mange kjente operasangerinner som har hatt denne rollen. I 2005 var det Marthe Weving Holm hadde denne rollen.

Her kan du høre Rosearien fra operaen.

Steinvikholmen 2005

Operaen blir framført på Steinvikholmen i Stjørdal i Nord-Trøndelag, som er ruinene av det slottet Olav Engelbrektson fikk bygd for seg. Fra operaen ble framført første gang i 1993 skjedde det på innsiden av murene. Fortidsminneforeningen som nå eier slottet, fant imidlertid ut at slitasjen på ruinen ble alt for stor. I 2002 var dermed siste gangen operaen ble oppført inne i slottet. I 2005 var den satt opp på utsiden av murene. Anne var tilstede ved urpremieren i 1993, men 2005 var første gang for Finn

 

Rusalka av Dvorak i Praha 2006

Som en vil se under seksjonen om reiser, har Praha vært et sentralt reismål for oss. Vi har her også fått med oss flere flotte forestillinger. Første gang var i februar 2006 da vi var i Statsoperaen (Státní Opera Praha) sammen med Annes svigerinnesøster Petra som bor i Praha. Sammen med oss var også hennes mor.

Det vi så denne kvelden var Rusalka av Antonin Dvorák og med libretto av Jaroslav Kvapil. Operaen ble laget av Dvorák i 1900 og den ble urframført i nettopp Praha i 1901. Solveig Kringlebotten spilte rollen som vann-nymfen Rusalka som ville bli menneske da Den Norske Opera oppførte operaen i 1990.

Grunnen til at Rusalka ville bli menneske,var at hun var blitt forelsket i en prins som ofte badet i vannet. Ved hjelp av heksa Jezibaba fikk hun sitt ønske oppfylt og hun ble gift med prinsen. Blant bryllupsgjestene er det også en fyrstinne som er sjalu på Rusalka og hun klarer å lokke til seg prinsen. Det hele ender i en tragedi hvor prinsen prøver å gjøre det godt igjen ved å kysse Rusalka. Det medfører at han dør og synker ned i vannet.

Vil du høre operaen, finner du et opptak på YouTube fra en Meksikansk opera her

Praha februar 2005

Statsoperaen i Praha er en del av Det nasjonale teateret i Tsjekkia, som ble grunnlagt av Tsjekkias kulturdepartement i 1992. Selve teateret åpnet opprinnelig i 1888 som Det nye tyske teatret, og fra 1949 til 1989 ble det kjent som Smetana-teatret. Det er som mange av de gamle teaterhusene rikt utsmykket og har de senere årene vært gjennom en omfattende restaurering.

Don Giovanni Praha 2006

Black Light Theatre

Vi var i Praha i en annen anledning i mai 2006 (se annet sted). Etter at dette arrangementet var ferdig, tok vi en dag med oss Bibbi og Tor Kvarsnes på dukketeater. Teateret ble kalt Black Light Theatre, men heter National Marionett Theatre hvor 6 personer fører en lang rekke dukker og framfører operaen mens lyden kommer fra et opptak fra Drottningholms Slottsteater utenfor Stockholm.

Don Giovanni er regnet som et av Mozarts mørkeste operaer og den ble uroppført i Praha i 1787. Den er karakterisert som en tragisk komedie. Den handler om den suksessfulle adelsmannen som misbruker og irriterer alle rundt seg og som ender tragisk når han ikke ønsker å endre sitt liv.

Spelet om Heilag Olav 2006

Stiklestad 2006

Tilbake i Norge fikk vi med oss årets utgave av Spelet på Stiklestad.

Olav Engelbrektson 2006

Steinvikholmen 2006

Årets forestilling på Steinvikholmen hadde Gunhild Sundli i rollen som Lucie som hadde fått barn med Nils Lykke. Han hadde tidligere vært gift med Lucies søster. Etter datidens regler var dette å betrakte som blodskam og hun ble dermed avvist både av sin mor Inger til Austråt og Erkebiskopen. Nils Lykke ble av erkebiskopen dømt til døden og barnet gikk sammen med han.

Gunhild Sundli har vokst opp i Orkdalen og hennes familie er bekjente av Anne. Det var jo spesielt artig.

Les Miserabels Trondheim 2006

Miserables 2006

Trøndelag Teater har flere ganger satt opp denne fantastiske musikalen som utspiller seg i Frankrike. Midt i tumultene i 1800-tallets revolusjonære Frankrike står Jean Valjean. Som ung stjal han et brød. Etter nitten år i fengsel blir han løslatt, med datidens meldeplikt. I en biskops skikkelse møter Valjean nestekjærligheten. Den smitter. Han tar et annet navn for å skjule sin kriminelle fortid, og blir en rik og aktet samfunnsborger. Men én kjenner hans identitet – den plliktoppfyllende politimannen Javert. I Valjeans flukt fra loven benytter han sine dager til å hjelpe andre. Medmennesker han møter som er i nød: Horer, lausunger, røverpakk – og andre som befinner seg på tilværelsens skyggeside. Alltid med Javerts pust i nakken. En tvekamp hvor Valjean frykter for sin frihet og sin pleiedatter Cosettes lykke…

I de største, bærende rollene i denne forestillingen møter vi Erik Wenberg Jacobsen som Valjean og Paul Ottar Haga som Javert – Fantine spilles av Trine Wenberg Svensen og hennes datter Cosette av Eir Inderhaug, den radikale Marius av Torgeir Reiten. Ingrid Bergstrøm er Eponine, og som hennes og Cosettes pleieforeldre møter vi Jan Erik Berntsen / Arne O. Reitan og Helle Ottesen/Marte Stolp. Enjolras, radikal studentleder, spilles av Stephen Brandt-Hansen.

Nøtteknekkeren Praha 2006

Nasjonal Teater Praha Utvendig

Vi var tilbake i Praha i desember 2006 blant annet for å oppleve julemarkedet på Gamletorget. Denne gangen ble vi inviterte av Annes svigerinnesøster Petra til å overvære en framføring av en versjon av balletten Nøtteknekkeren av Tsjajkovskij og E. T. A. Hoffman sammenkoblet med A Chrismas Carol av Charles Dickens. Sammen med oss var også Petras tante.

Nasjonalteateret Praha interiør

Det er Youri Vàmos som har laget forestillingen og på en veldig fin måte kombinert de to historiene til en og samtidig laget de en flott ballett.

Spelet om Heilag Olav og Olav Engelbrektson 2007

Vi fikk dette året også med oss begge forestillingene.

Vildanden Trøndelag Teater 2007

Vildanden 2007

Ibsen er alltid fint å oppleve på teater og vi har fått med oss flere framføringer. Høsten 2007 viste Trøndelag Teater Vildanden med Hallbjørn Rønning som direktør Håkon Werle og Ola G. Furuseth som Hjalmar Ekdal. Gunhild hadde rollen som Hedvig, datter til Ekdal. Det var Anne Karen Hytten som hadde regien.

Store Norske Leksikon gir et slikt sammendrag av stykket:

Vildanden er et familiedrama med dødelig utgang. Hjalmar Ekdal er gift med Gina og tror han er far til fjorten år gamle Hedvig. Ekdals barndomsvenn, Gregers Werle, avslører etter hvert at det er hans egen far, grosserer Werle, som i kjent stormannsstil har gjort tjenespiken Gina gravid.

Stikk i strid med Gregers' intensjoner begynner nå den svake Hjalmar å fornekte datteren som har forgudet ham, og Hedvig skyter seg da hun misforstår en serie replikker og tror at hun bare slik kan vise sin kjærlighet til faren.

Den pragmatiske doktor Relling er i stykket Gregers’ ideologiske motstander og har i femte akt skuespillets mest kjente replikk: "Tar De livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, så tar De lykken fra ham med det samme.» For Relling er folk «syge omtrent alle i hob» og «livsløgnen er tilværelsens stimulerende princip».

Den siste viking på Trøndelag Teater 2008

Den siste viking 2008

Trøndelag Teater laget en fantastisk sceneversjon av Johan Bojers store verk. Tekstene er laget av Ragnhild og Terje Mærli og musikken av Henning Sommerro og det var over 50 skuespillere med i oppsetningen.

Handlingen tar utgangspunkt i kystmiljøet rundt Rissa i Sør-Trøndelag som var avhengig av deltakelse i Lofotfisket for å overleve. Kristaver Myran, som har seilt mange ganger vinterstid opp på lofotfisket, går til anskaffelse av lofotbåten «Kobben» som har kullseilt tre vintre på rad. Med på båten mønstrer et livfullt og fargerikt mannskap, som opplever både medgang og motgang, samt slaget i Trollfjorden i 1890.

Spelet om Heilag Olav og Olav Engelbrektson 2008 og 2009

Vi fikk med oss begge forestillingene både i 2008 og i 2009.

Steinvikholmen 2008

Dette er forsiden av programmet fra Steinvikholmen i 2008. Da var det Trond Hallstein Moe som var Erkebiskopen og Stephen Brandt Hansen var Nils Lykke. Ingeborg Reinaas var Lucie dette året.

Den Stundesløse 2009

Den Stundesløse

Vi avsluttet 2009-sesongen med Den Stundesløse av Ludvig Holberg på Trøndelag Teater. Regien var ved Berntein Baardson og Ivar Gafseth hadde skrevet musikken. Som den stundesløse Vielgeschrey spilte Øyvind Brandtzæg og hans datter Leonora ble spilt av Gunnhild Sundli. Sitat fra Vielgeschrey i 2. akt:

"Kunn æ bare en gang i livet bli så lykkelig at æ sa ta mæ sjøl: Nu hvil dæ, borger, nu er det sent. I dag er et dagsverk fullbrakt! Men dein dagen kjæm aldri, for forretningan e som en snøbaill: Jo meir æ skyve, jo større bli'n"

Utover dette har vi ikke notert andre forestillinger disse årene, men det kan godt være at noe har forsvunnet.

Skal du til Praha, er det absolutt verd å ta turen innom Statsoperaen som ligger like ved Nasjonalmuseet. Her kan du gå for å se hva som er på programmet.

x

Pålogging

Siste innlegg

text

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint ipsa voluptatibus.